Proverite na sajtu Fonda PIO da li vam uplaćuju doprinose

Bez autora
Jul 20 2011

Svi građani koji imaju obavezno socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu da elektronski provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i u kom iznosu. Dovoljno je da ukucate matični broj i PIN kod na sajtu Fonda PIO www.pio.rs. Ta usluga je besplatna.Osim podataka o plaćanju doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, moguće je videti i da li ste prijavljeni, odnosno odjavljeni i s kojim datumima, kao i da li su eventualne promene ažurirane u bazi. Uvid u te podatke može se ostvariti neograničeni broj puta, i to bez nadoknade. Inače, ranije su ovakvi podaci mogli da se dobiju samo dolaskom na šalter filijale Fonda.

Proverite na sajtu Fonda PIO da li vam uplaćuju doprinoseSvi građani koji imaju obavezno socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu da elektronski provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i u kom iznosu.

Dovoljno je da ukucate matični broj i PIN kod na sajtu Fonda PIO www.pio.rs. Ta usluga je besplatna.

Osim podataka o plaćanju doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, moguće je videti i da li ste prijavljeni, odnosno odjavljeni i s kojim datumima, kao i da li su eventualne promene ažurirane u bazi. Uvid u te podatke može se ostvariti neograničeni broj puta, i to bez nadoknade. Inače, ranije su ovakvi podaci mogli da se dobiju samo dolaskom na šalter filijale Fonda.

- Da bismo obezbedili punu sigurnost i zaštitu ličnih podataka korisnika ove usluge, predvideli smo i šifre, odnosno PIN kodove koji se uzimaju na šalteru Fonda jednom, a koriste se trajno. U slučaju da ih izgube, građani će dobiti novu šifru - objašnjavaju u Fondu PIO.

PIN kodovi se izdaju u filijalama i službama filijala. Građani koji se opredele za ovaj servis, a imaju nejasnoća i dilema mogu da kontaktiraju s Fondom putem mejl adrese webservisi@pio.rs.

Osim što građani mogu da provere da li im poslodavci i u kom iznosu uplaćuju doprinose i poslodavci mogu takođe elektronski da urade preliminarnu kontrolu M-4 obrasca sa podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini. U postupku kontrole M-4 obrasca sistem automatski proverava podatke i ukazuje na greške. Nakon toga poslodavci mogu da budu sigurni da su pripremljeni obrasci ispravni i da neće biti vraćeni sa šaltera Fonda kada ih dostave u štampanoj formi ili na disketi. Inače, ako utvrdite da vam poslodavac nije uplaćivao doprinose, postoje načiin da on to ipak učini. Dešava se da je firma uplaćivala doprinose, ali da nije blagovremeno dostavila M-4 obrazac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik